Sterrennieuws

19 maart 2021

 

De week van de lentekriebels
In de week van 22 t/m 26 maart besteden we in alle groepen aandacht aan de “Week van de lentekriebels”. Dit project is een initiatief van de GGD en de lessen gaan over seksuele en relationele vorming. De overheid heeft bepaald dat dit thema opgenomen moet zijn in het onderwijsaanbod. De leerkrachten houden in hun lessen rekening met wat past bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen. In de klassen is een thematafel ingericht met boeken over het onderwerp.  https://www.seksuelevorming.nl/onderwijssoort/basisonderwijs/week-van-de-lentekriebels

 

 

Gastles LHTB groep 7-8
In het kader van seksuele voorlichting, wordt in groep 7 en 8 ook gesproken over seksuele diversiteit. (LHBT Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) Er wordt in deze groepen een gastles gegeven door twee vrijwilligers van het COC Breda. De inhoud zal passend zijn voor de leeftijdsgroep. Doel is de acceptatie van verschillen tussen mensen, deze bespreekbaar maken en discriminatie tegengaan.

 

Contactgesprekken groep 3 via TEAMS
De contactgesprekken met de ouders van groep 3 worden gehouden op dinsdag 30 maart en donderdag 1 april. Ouders ontvangen op woensdag 24 maart een mail van schoolgesprek.nl. U heeft tot zondag 28 maart de gelegenheid om een tijdstip te reserveren voor een gesprek met de leerkracht. De gesprekken vinden digitaal plaats via TEAMS. De link naar het gesprek met de leerkracht van uw kind ontvangt u volgende week via de mail.
 


Boomplantdag
Op woensdag 17 maart hebben we met de kleuters boomplantdag gevierd. Stichting duurzaam Oosterhout zet zich ervoor uit om de stad te vergroenen met de slogan: “Tegel eruit; boom erin!” Zo kreeg onze school een Elstar appelboompje aangeboden. Hovenier Jan van den Heijkant leverde het boompje aan en groef het gat. Enkele kleuters mochten samen met wethouder Kastelijns het boompje in de aarde planten. Juf Mary legde aan de kinderen uit hoe het boompje straks gaat groeien. Er komen blaadjes en bloesems aan, daarna komen de bijtjes en in de zomer zien we hopelijk al het eerste appeltje verschijnen. De kinderen weten dat het boompje gekoesterd moet worden. Er staan struikjes omheen om de stam te beschermen.

 


Tomatentuintjes
Ook in het kader van Oosterhout Duurzaam ontvangen alle leerlingen en peuters volgende week een eigen “tomatentuintje”. We laten de tuintjes een aantal weken in de klas staan zodat de kinderen de plantjes water kunnen geven, verzorgen en zien groeien. Daarna mogen ze mee naar huis. In de klas wordt aandacht besteed aan het groeiproces. Ook kijken hoe de potjes gemaakt zijn in India: https://baza.nl/nl/handgemaakt-in-india/

 


Theaterworkshop groep 5 en 6
We hebben al bijna een jaar lang geen (culturele) activiteiten kunnen bieden vanwege de coronaregels. Heel langzaamaan mogen we weer e.e.a. in gang zetten. We zijn blij te kunnen melden dat Theater Artemis, met twee acteurs, vandaag voor groep 5 en 6 een spannende voorstelling heeft mogen verzorgen op school. Ze kwamen er dolenthousiast van terug!! Hieronder een verslag.

 

 

Theater Artemis

De voorstelling/ theater was in de kleuterspeelzaal. Het was spannend met rook en bewegende objecten. Er was ook een opdrachtgever en bijna iedereen

kwam aan de beurt. We moesten veel doen met lampen(springlampen, discolampen,

theaterlampen) en rookmachines en veel geluid. Het enige nadeel was dat we niet

zo veel mochten praten. Het ging over een meisje genaamd Dimme, ze was technicus.
Ze was verdwaald, dat dacht ze tenminste. Er kwamen allemaal vreemde wezens voorbij.
Er stonden alleen wel veel dozen. En er werd veel met mist en rook gewerkt. Van de voorstelling werden veel kinderen druk. En dat was irritant voor de kinderen die rustig
waren. Iedereen moest gillen toen er een afstand bestuurbare auto onder een doos zat
waarop stond: maak open. Er werd ook veel met tape gewerkt. Het duurde helaas maar één uurtje. En iedereen dacht dat juf Jessica de geheimzinnige
spreker was. Maar dat was natuurlijk niet. Alleen werd de klas in twee groepen ingedeeld. Dat was jammer voor de kinderen die bij hun vriend wilden.

Deze brief is mede mogelijk gemaakt door Jibbe en Floris.

 

 

 

Les bureau HALT over digipesten
In groep 8 is afgelopen maandag informatie van Bureau Halt over Digipesten gecombineerd met een Kanjerles. Ter voorbereiding is begonnen met de werkvorm “over de streep”. De kinderen vonden sommige vragen best spannend, maar durfden hun gevoelens aan elkaar te laten zien, wat in feite een compliment is voor de hele klas. Mooi ook om te zien dat de kinderen ontdekten dat ze meer overeenkomsten hadden dan verschillen. Verder hebben de kinderen het verschil geleerd tussen anonieme ( pestende) “ internethelden” en echte helden, zoals Nelson Mandela, Greta Thunberg, kleine Tijn uit het Glazen Huis en Malala. Ook helden dichterbij, uit de eigen familiekring en bijvoorbeeld de helden in de zorg kwamen ter sprake.In deze les kwam verder naar voren dat pesten, ook digitaal pesten, vaak gebeurt in groepsverband en meelopers en wegkijkers hier ook een rol in hebben. In dit verband sprak de videoclip van rapper Snelle de kinderen ook erg aan.Het foldertje van Bureau Halt hebben de kinderen mee naar huis genomen. Ouders en verzorgers kunnen hier veel nuttige informatie en praktische tips in vinden.

 


Geen gebruikelijke BSO
De Buitenschoolse opvang is nog steeds gesloten vanwege coronamaatregelen. Een uitzondering vormt de opvang voor kinderen van ouders met een vitaal beroep. U kunt hier alleen gebruik van maken indien u de opvang per week opnieuw aanvraagt. Houd in de gaten of de aanvraag is bevestigd. Pas na een bevestiging wordt uw kind opgevangen. Wanneer er geen kinderen zijn aangemeld is er die dag niemand van de BSO aanwezig.

 

Reservekleding
Welke ouder heeft voor ons reservekleding in grotere maten, ook passend voor groep 3 en 4? Het gaat vooral om makkelijk zittende broeken, onderbroekjes en sokken. U kunt het inleveren bij Anita of Natasja O.

 


Thuiswerken voor groep 3 t/m 8
Vanwege de coronaregels kan het gebeuren dat kinderen thuis moeten blijven terwijl ze milde klachten hebben. In dat geval is het toch mogelijk om onderwijs te volgen.
Het gaat om digitaal onderwijs op afstand. Wanneer uw zoon/dochter met milde klachten thuis moet blijven kan hij/ zij via de website, portal.miloo.online, deelnemen aan lessen op school. (Alleen op dagen dat de eigen leerkracht voor de groep staat) Uw kind neemt via de bekende tegel 'videobellen met juf/meneer...' deel aan de reken-, taal- of spellingsles. Het is voor de groepen 5 t/m 8 ook mogelijk om mee te doen met de zaakvakken: geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. In groep 8 raden we de kinderen ook aan om deel te nemen aan het nabespreken van het Cito huiswerk. In het weekrooster kan uw zoon/dochter per dag zien hoe laat de les begint waaraan hij/zij kan deelnemen. Dit weekrooster is te vinden in Miloo onder de tegel lesmaterialen.
De leerlingen hebben ook boeken en werkboeken nodig om thuis te werken. Dit kunt u op school op komen halen, maak daarvoor 's ochtends s.v.p. telefonisch even een afspraak met Anita of Natasja O. Dan leggen we het werk voor u klaar.

Wanneer kinderen echt ziek zijn, hoeven zij uiteraard niet deel te nemen aan de online lessen. Wilt u uw kind s.v.p. voor schooltijd telefonisch afmelden?

 

Dagopeningen
Sinds de school weer open is, houden we nog geen dagopeningen, met uitzondering van groep 8. Binnenkort start groep 7 ook weer op. Wanneer de andere groepen ermee doorgaan hoort u nog van ons. Er kunnen in elk geval helaas nog geen ouders bij aanwezig zijn.

 

Terug