Sterrennieuws

25 september 2020

 

Kinderboekenweek

Van 30 september t/m 11 oktober is het weer Kinderboekenweek.

 

 

Het thema: En toen!
Het thema is dit jaar: En toen! De Kinderboekenweek gaat over geschiedenis.

Vanaf 30 september wordt er in de klassen gewerkt rondom het thema. Er wordt gezongen, geknutseld en natuurlijk veel gelezen en voorgelezen, vooral in boeken die ons iets leren over vroeger.

 

 

Verkleed naar school

Uw kind mag op 30 september verkleed als een historisch figuur naar school toe komen. Denk hierbij aan een ridder, prinses, dino, holbewoner, romein, mummie enzovoorts.

 

 

Tentoonstelling bekroonde boeken
In de aula wordt een gezellige tentoonstelling ingericht met de bekroonde en door de school aangeschafte kinderboeken. Alle klassen gaan daar een kijkje nemen en de leerkracht gaat er voorlezen.

 

 

Leerkrachten als kind

De leerkrachten zijn te zien op foto’s van vroeger. Hoe zagen zij eruit toen zij zelf kind waren? Weten de kinderen welke juf/ meester het is? De leerkrachten maken hier een raadspel of quiz van.

 

 

Leerkrachten als hoogbejaarde

Juf Ilona heeft met een fotobewerking de foto’s van de leerkrachten bewerkt zodat zij eruit zien als hoogbejaarde. Herkennen de kinderen de eigen leerkracht?

 

De Voorschool
De peuters gaan naar de tijd van de kastelen met ridders, prinsessen en jonkvrouwen.

De huishoek is omgetoverd in een kasteel en in de bouwhoek gaan we kastelen bouwen. Wat we gaan knutselen is nog een verrassing. We gebruiken rond het thema het boekje van Ridder Rikki, hij droomt dat hij vroeger een ridder was met een harnas en een paard en dat hij op een mooi kasteel woont, met een lieve jonkvrouw.

 

 

Dinosaurussen bij groep 1-2
De kleuters werken al een week met het thema dino’s. Het is een enorm inspirerend onderwerp voor groep 1-2. De kinderen zijn er dolenthousiast over. In de klassen is een dinomuseum ontstaan met foto’s van skeletten. Behalve dinoskeletten hebben de kinderen ook na goed speuren echte fossielen gevonden!

 

 

Kinderboekenschrijvers op bezoek

Er komen maar liefst twee kinderboekenschrijvers naar onze school. Dat het erg bijzondere gasten zijn leest u verderop. Zij komen in de klassen vertellen over het schrijven van kinderboeken en voorlezen uit eigen werk. Voor de groepen 3 tot en met 5 komt de schrijfster Annemarie Bon op donderdag 8 oktober. Voor groep 6, 7 en 8 komt de schrijver Ted van Lieshout, op vrijdag 2 oktober. In de lokalen is een kleine tentoonstelling met boeken van deze schrijvers.

 

 

Kinderboekenschrijver Annemarie Bon op bezoek

Annemarie Bon staat onder andere bekend om de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar, de vele AVI-boekjes, de boeken van Goudkust en haar jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.

 

 

 

 

Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout op bezoek
Sinds 1984 schrijft Van Lieshout scènes en liedjes voor verschillende televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en het Klokhuis. Voor de NCRV schreef hij het hoorspel “Kabouters bestaan niet, tenzij ze bestaan”. Hij had een belangrijk schrijversaandeel in de NPS-serie "De Mankementenshow" en schreef mee aan de series: Vrienden voor het leven en "De André van Duinshow". Voorts schreef hij de korte televisiefilms en schreef liedjes voor Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs aan hem toegekend voor zijn hele oeuvre. In 2012 kreeg hij een Zilveren griffel en de Woutertje Pieterse prijs voor zijn innoverende dichtbundel "Driedelig paard". In 2014 en 2016 behoorde Ted van Lieshout tot de eindgenomineerden van de Hans Christiaan Andersen Award, een prestigieuze internationale prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

 

 

Boer Boris

Ted van Lieshout heeft ook de prentenboeken geschreven over Boer Boris, samen met illustrator Philip Hopman.

Het tweede deel, "Boer Boris gaat naar zee", werd het Prentenboek van het Jaar in 2015; het derde deel, "Boer Boris in de sneeuw", werd in 2014 onderscheiden met een vlag en Wimpel.

 

 

Activiteiten bibliotheek

Ook in de bibliotheek worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom de Kinderboekenweek. Zie: https://theek5.op-shop.nl/2237/kinderboekenweek-2020/30-09-2020

 

 

Het kinderboekenweekgeschenk

Als je tijdens de Kinderboekenweek naar de boekwinkel gaat, dan krijg je bij aankoop van 12,50 euro aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk gratis! Het is geschreven door Arend van Dam en heet: De diamant van Banjarmasin.
Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

 

Prentenboek voor de kleintjes
Tijdens de kinderboekenweek is het prentenboek van Mylo Freeman in de boekhandel verkrijgbaar voor 7,25 euro. Het is een heerlijk kijkverhaal voor de kleintjes. Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Wanneer ze verkleed naar school mogen komen, hoeven ze niet lang na te denken: zij gaan natuurlijk allebei als ridder.


Voorlezen
Tot slot: leest u elke dag voor aan uw kind? Ook oudere kinderen worden nog graag voorgelezen. Het is een gezellig moment samen met uw kind en enorm goed voor de taalontwikkeling. Bovendien stimuleert u hiermee uw kind om zelf ook veel te (gaan) lezen.

 

 

 

 

Terug