Sterrennieuws

7 oktober 2020

 

Dag van de leraar
Maandag 5 oktober was het de dag van de leraar. Juffen en meesters hebben het mooiste beroep van de wereld! Het is een bijzondere en belangrijke taak om kinderen te helpen in hun ontwikkeling. De leraar doet ertoe! De leerkrachten van onze school zijn die dag in het zonnetje gezet met een bloem en een attentie.

Verslag groene voetstappen
Wat een enorme prestatie. Afgelopen week hebben we meegedaan met het landelijk project ‘Groene Voetstappen’. Over het algemeen gaan onze kinderen te voet, met de step of op de fiets naar school. Zeker in de onderbouw zien wij veel kinderen lopend naar school gaan. De kinderen van groep 8 laten ook een grote verantwoordelijkheid zien; er gaan enorm veel kinderen zelfstandig op de fiets naar school. Wij zijn trots op deze resultaten en blij dat we met onze school een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu!

 

Warme kleding
Op school moet goed geventileerd worden, om verspreiding van virussen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit betekent dat ventilatieroosters, maar ook klepramen in de klaslokalen de hele dag open staan. Natuurlijk staat ook de verwarming aan, maar frisse luchtstromen zijn onvermijdelijk. Zorg er dus voor dat uw kind warm gekleed naar school toe gaat. Een warme trui is welkom, of nog beter een vest dat kan worden aan- of uitgetrokken naar behoefte.

 

Ziekte en verkoudheidsklachten leerkrachten
De afgelopen weken hebben we op onze school, evenals op andere scholen in Nederland, te maken gehad met afwezigheid van het personeel vanwege verkoudheidsklachten. Leerkrachten moeten thuisblijven bij klachten als verkoudheid en hoest en zich laten testen op Covid-19. Gelukkig verloopt het testen nu wat sneller, waardoor de leerkracht bij een negatieve uitslag na één of twee dagen weer aan het werk kan.

 

Vervanging
Voor vervanging maken we gebruik van bureau Leswerk. Indien Leswerk geen invallers meer beschikbaar heeft, moeten we intern naar een oplossing zoeken. We bekijken dan of we een ander personeelslid voor de klas kunnen zetten, of zijn genoodzaakt om de klas op te splitsen. Dat laatste heeft uiteraard niet onze voorkeur, omdat daarmee de groepsgrootte fors is en de collega leerkracht zwaar wordt belast. Indien we geen enkele oplossing voorhanden hebben zijn we genoodzaakt u te vragen uw kind thuis te houden. Dit gebeurt uitsluitend na overleg met het schoolbestuur. Uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.

 

Telefonisch ziekmelden
Wilt u uw kind s.v.p. voor schooltijd telefonisch ziekmelden? Het liefst tussen 8u en 8.30u. De email kan ’s ochtends niet altijd worden gelezen.

 

Gastles Halt
Tijdens de gastles in groep 8 kregen we informatie over groepsdruk en Halt zelf. Groepsdruk is dat je vrienden je willen aanmoedigen om iets te doen maar dat jij het niet wil. Durf nee te zeggen en voor jezelf op te komen. Denk verstandig na voordat je iets doet. En we leerden over Halt zelf, en waarom moet je erheen als je iets stouts hebt gedaan. Kinderen jonger dan 18 kunnen er alleen heen. Bij Halt ga je praten over wat je hebt gedaan en waarom. Dan bepalen ze of je een straf krijgt. Welke straf ligt eraan wat je hebt gedaan. De medewerker van Halt liet een filmpje zien waarbij een hele groep iets doet in een opdracht, en dan komt er 1 iemand die weet van niks. En uiteindelijk doet diegene mee. Daarna komt er nog iemand bij die niks weet. En ook die gaat meedoen. De bedoeling van het filmpje was dat ze niet meer bij haarzelf bleef. Er kwam soms een belletje waarbij iedereen ging staan. Zij op een gegeven moment dus ook. Dat was een voorbeeld van anderen nadoen. Lars en Koen groep 8

 

Hulpouders
Aan alle kinderen is een brief meegegeven voor de oproep van hulpouders. U kunt deze “hulpcheque” in laten leveren op school. Vanzelfsprekend zal de hulp dit schooljaar anders georganiseerd worden dan gebruikelijk. We zullen bij alle activiteiten de corona maatregelen in acht nemen.

 

Beroemde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout op OBS Sterrendonk
Vrijdag 2 oktober kwam kinderboekenschrijver en illustrator Ted van Lieshout naar onze school, omdat het Kinderboekenweek was. Hij kwam met de trein en juf Ine haalde hem op van het station. We gingen met groep 6, 7 en 8 om de beurt naar de aula. Hieronder volgt een verslagje van elke groep.

 

Verslag uit groep 6
eerst ging Ted van Lieshout over zichzelf vertellen, en we mochten vragen stellen. Bijvoorbeeld: hoe oud hij was, hoeveel boeken hij had geschreven en of hij nog een andere hobby had. Toen gingen we dingen tekenen. Eerst gingen we een aap tekenen, hij zei dat we een stoel gingen tekenen maar dat was helemaal niet waar! En toen gingen we twee konijntjes tekenen die in het gras zaten. Daarna gingen we een lief klein schattig varkentje tekenen dat een beetje zweefde op het papier. En daarna gingen we een leeuw tekenen en moesten we de manen in één keer tekenen. En toen gingen we het over een chimpansees hebben wat ze eten en drinken zoals: chinees, champagne, chili en chocola. En hij ging nog een stukje uit het boek muggenmietje. Skye en Willemijn groep 6

 

Verslag uit groep 7
Als eerste had Ted van Lieshout een boek over een mug en we moesten tekeningen maken van de mug die rondvliegt en een vliegtuig dat een looping maakt. Daarna moesten we tekeningen maken van een aap en een leeuw en een konijn. Hij vertelde dat hij als kind zijnde naar een tekenschool ging in plaats van naar een schrijfschool. Hij wilde sinds kind schrijver worden. En zei dat hij vroeger veel fantasie had en nog steeds heeft. Hij is 64 jaar oud. Hij is in december jarig.
Fabio en Thomas groep 7

 

Verslag uit groep 8

Hij vertelde eerst wie hij was. We zaten in groepjes aan tafels. Toen gingen we tekenen. En soms las hij gedichten voor uit zijn eigen boeken. Hij vertelde welke boeken hij had geschreven. Bv: de dikke boer Boris en De gemene moord op muggemietje.

We kregen tekenles en die was heel creatief en leuk en moesten lachen om zijn grappen. Hij heeft meer dan 90 boeken geschreven. Ook een boek over zijn jeugd; hij hield al vroeg van schrijven en illustreren. Hij heeft in 1995 de Gouden Griffel gewonnen, dat is een van de belangrijkste prijzen voor Nederlandse kinderboeken. Wij vonden het heel grappig en gezellig. Dit was een leuk bezoek in de Kinderboekenweek. Lois en Robine groep 8

 

 

Sterrenshow groep 7
Vrijdag 9 oktober is de Sterrenshow van groep 7. Ouders van groep 7: houd Klasbord in de gaten voor een verslag van de optredens.

 

Terug