Sterrennieuws

28 maart 2022


De grote rekendag 30 maart.
De Grote Rekendag is een dag voor groep 1 tot en met 8 die helemaal in het teken staat van rekenen. Het is een dag van onderzoekend leren en speelse opdrachten. Een dag die laat zien dat rekenen meer is dan alleen sommen maken. Een dag die laat zien hoe leuk rekenen kan zijn. Deze dag wordt elk jaar georganiseerd, meestal in maart. Meer dan duizend basisscholen uit Nederland en Vlaanderen doen mee en OBS Sterrendonk ook!


Bouwavonturen
De titel van de 20e Grote Rekendag is ‘Bouwavonturen’. Er komen veel rekenactiviteiten kijken bij bouwen: tekenen, inschatten, rubriceren, plannen. De kinderen combineren denkkracht met handvaardigheid. Een heel avontuur! Ze ontdekken hoe het is om architect te zijn of constructeur of bouwer. Tijdens deze Grote Rekendag gaan de kinderen onderzoekend rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog eens heel leuk!

 

Verkleed komen

De kinderen mogen deze dag verkleed komen als bouwvakker of architect. Zorg dat je op tijd bent, want om half 9 starten we met de hele school gezamenlijk de rekendag.


Theatervoorstelling Volle bak!
Vorige week donderdag hebben alle leerlingen een theatervoorstelling bijgewoond: VOLLE BAK! De voorstelling vond plaat op ene bijzondere locatie, namelijk sporthal Arkendonk.
VOLLE BAK is een theatrale dansvoorstelling waarin zwerfafval de hoofdrol speelt. Wat gooien we weg en wat gebeurt er met al dat afval? Spannende en komische scènes wisselen elkaar af in deze verrassende dansvoorstelling over troep maken, weggooien en recyclen. Het afvalprobleem volgen we door de ogen van Keesje. Het beestje Keesje staat symbool voor onze natuur. Tijdens de voorstelling merken de spelers dat Keesje niet meer vrijuit kan bewegen wanneer ze al dat afval laten slingeren. Door samen te werken zorgen ze ervoor dat Keesje weer vrij is om te gaan waar ze wil.
Voorafgaand aan de voorstelling hebben de kinderen geleerd hoe je je gedraagt in “het theater.”
- Iedereen zit netjes en rustig.
- Tijdens de voorstelling ga je niet meer van je plaats.
- Tijdens de voorstelling zijn de monden dicht en letten we goed op.
- Als er grapjes gemaakt worden mag er natuurlijk gelachen worden.
- Heb je vragen aan de dansers? Onthoud deze dan goed, misschien kunnen de dansers ze aan het eind van de voorstelling wel beantwoorden.
- Als de voorstelling klaar is buigen de dansers en mag je een groot applaus geven!


Bieb bezoek
Verschillende groepen hebben de afgelopen weken een bezoek gebracht aan Theek 5, de bibliotheek aan de Torenstraat. Aan de kleuters is er voorgelezen uit het boek: “Ik wil een verhaal” van Tony Ross. De kinderen hebben veel leuke boeken ontdekt. Voor de ouders is een brief meegegeven waarin staat dat de bibliotheek voor alle kinderen gratis is. Er kunnen ook puzzels en spellen worden geleend. De hogere groepen hebben uitleg gekregen waar alle soorten boeken te vinden zijn.


Lid van de bieb?
Is uw kind al lid van de bieb? Leest u elke dag voor aan uw peuter en kleuter? Ook oudere kinderen vinden het trouwens leuk om voorgelezen te worden en het is enorm bevorderend voor de taalontwikkeling. Oudere kinderen kunnen zelfstandig of met hun ouder(s) naar de bieb fietsen. We juichen het toe wanneer u regelmatig met uw kind naar de bibliotheek gaat. Veel lezen maakt kinderen wijzer.


Uitslag Kinderstembureau
In de week van de gemeenteraadsverkiezingen stond er ook een stembus in de aula. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 mochten daar hun stem uitbrengen en een ijssmaak kiezen
De uitslag van het Kinderstembureau is nu bekend. Het smurfenijs heeft de meeste stemmen gekregen. Op woensdag 20 april is het smurfenijs te proeven bij de opening van het speeltoestel in het stadspark.

 


Verslag Rots en watertraining groep 8

Vanaf januari heeft groep 8 in de speelzaal op maandagmiddag lessen weerbaarheid en sociale vaardigheid gehad van trainers Peter, Claudia en Rob.

Door middel van deze training hebben de leerlingen o.a. geleerd hoe ze overkomen op een ander, zichzelf kunnen zijn in een groep, op zichzelf kunnen vertrouwen, voor zichzelf kunnen opkomen, grenzen aan kunnen geven en/ of zichzelf kunnen beheersen.

Rots staat voor eigen grenzen aan kunnen geven, zelfstandig beslissingen kunnen nemen, een eigen weg kunnen gaan. Water staat voor communicatie, kunnen luisteren, samen naar oplossingen kunnen zoeken, en de grenzen van anderen te respecteren.

Een belangrijk aandachtspunt in de lessen was: hoe houd ik de aandacht bij mezelf, hoe kan ik me beter focussen en concentreren op mijn werk in de klas of tijdens mijn huiswerk.

Door middel van oefeningen en spelletjes hebben de leerlingen ervaren hoe je in balans kunt blijven, jezelf een sterke houding aan kunt meten en kunt letten op je buikademhaling.

De leerlingen kregen aan het eind van de laatste training een mooi certificaat mee naar huis.

We hopen dat deze training bijgedragen heeft aan de bewustwording en sociale weerbaarheid van de kinderen en dat ze zich ook op het VO, in een nieuwe groep, met een andere dynamiek, goed staande kunnen houden.

Wij bedanken trainers Claudia, Peter en Rob van Punt Weerbaarheid hartelijk voor hun inspanningen op dit gebied.

Terug